Иваново – любимото село на ЮНЕСКО

Село Иваново се намира на около 20 км от Русе, в сърцето на Природен парк “Русенски Лом”. Тук съчетанието между скали, гори, реки, пещери и ливади е причина за изключително богатото биоразнообразие. В целия парк могат да се видят над 900 вида растения, а животинският свят е представен от земноводни, влечуги, риби, раци, охлюви, 66 вида бозайници и 190 вида птици. Тук е мястото, където над главите ви може да прелети скален орел или величественият египетски лешояд, енергичният беоопашат мишелов или ловният сокол, а след него да премине червеният ангъч.

За Ивановските скални църкви се знае от векове. Те са любимият културен обект на ЮНЕСКО и всяка година привличат хиляди туристи от цял свят. Впрочем всички круизни кораби, които акостират на русенския бряг, задължително включват в опознавателната си обиколка именно тези стани скални църкви с изключително добре запазени стенописи още от 13 век. За да се достигне до резервата, има два варианта – с автомобил по пътя или пеша от гара Иваново. Пешком са 9 километра и се тръгва през селото, което е преместено преди години в близост до гарата, минава се по дерето край Гарвалов Ялак и се стига до паркинга пред скалните църкви. Целият комплекс трябва да се разгледа, а за историята му най-добре разказват екскурзоводите от музея в Русе, които почти целогодишно са на разположение с изключение на студените зимни дни, когато снегът блокира дори пътищата към резервата.

Разходката в Иваново не бива да се ограничава само със скалните църкви, защото така запознаването с района ще е наполовина. Пешеходните преходи в този район са изключително благодатни поради леката и средна трудност на маршрутите и щедростта от гледки в различните точки.

Маршрут “Грамовец” например дава възможност за опознаване на красивия ландшафт на Ломовете, богатото биологично разнообразие и множество исторически обекти. Началото е при археологическия резерват Ивановски скални църкви и по красива пътека сред лонгозна растителност достига до смесите на реките Бели и Черни Лом, даващи началото на река Русенски Лом. По черен път се преминава под внушителни скални масиви, обитавани от различни редки видове птици, и се достига до заслон с камина. Маршрутът е с дължина около 12 км и е подходящ за еднодневен преход.

Самото село Иваново възниква по време на Второто българско царство и според някои историци носи името на царете дарители на манастира Иван Асен Втори и Иван Александър. По време на Руско-турската война тук е фронтова зона и селото понася големи поражения. На 12 октомври 1877 г. по време на военно разузнаване малко над селото е убит княз Сергей Романовски, племенник на императора Александър Втори. На лобното му място има паметник, който може да се види от дясната страна на пътя към скалните църкви.

Хората в Иваново съхраняват традициите и обичаите от фолклора си, като не пропускат да отбележат, че ивановската кухня е събирателен образ на кулинарните традиции от целия регион. За Ивановден тук се вдига голяма селска веселба с печено месо и пелин, а мъжете играят хоро в студените води на Лома. Най-хубавото е, че с всяка година се увеличават децата, които продължават имената на дядовците си и се казват Иван – също стара традиция за пренасяне на памет в поколенията.

Докато сте в Иваново и имате любезни домакини, поискайте да опитате от еченицата, пържената пиперенца или кукулаза – постни ястия, които обаче носят вкуса на Поломието и напомнят за отшелническия живот на монасите исихасти, отдали се на молитви в скалите по целия каньон.

Автор: Ася Пенчева