Николово – белият дроб на Русе и сърцето на мотористите

Село Николово се намира едва на 6-7 километра от Русе и е любимо място за разходка на жителите на големия град. Името на Николово идва от паметта за местен интербригадист, участвал в Гражданската война в Испания Никола Попов. Макар да са минали повече от 60 години от именуването на селото, жителите му все още се разделят на такива от Гагаля и други от Липник – тези две селища са обединени от властта през 1955 г.

Гагалци имат самочувстието на властелини на района, тъй като селището им се споменава още в Османските регистри. Към местните ерлии в различни периоди се присъединяват бегълци от Тревненско, Габровско и Северна Добруджа.

Някогашното село Липник се свързва с голямата липова гора, обогатена по-късно като лесопарк с площ около 20 000 декара. Това е най-големият липов масив в цяла България и разходката по алеите му в края на май и началото на юни е истински празник за сетивата, особено когато не сте алергични към цветовете на липите.

Там, в липака, казват, че в близост до алианско теке е имало и български манастир “Св.Илия”. Кога и кой го е разрушил, няма спомен, но на неговото място потекла лековита вода. От няколко години насам се възроди традицията на Илинден хората от Николово да се събират край извора с Бялото момиче, свещеник да отправя молитва за благоденствие, а след това да има празнични веселби. Има предание, че когато влюбена двойка посети този извор и хвърли монета, чувството им ще пребъде и връзката им ще е благословена. Щом хората казват, значи е така.

Разходката из лесопарка никога не е скучна. Всеки, който е дошъл, се е опитал да премине по плочките на изкуственото езеро – царство на водните лилии. Това е едно от най-приятните преживявания, съчетаващо както адреналин, така и изключително красива гледка до Къщичката на Баба Яга.

Другото езеро, по-голямото, всяка година се зарибява от Община Русе и така спортният риболов изкушава и въдичарите. Всъщност това е перфектното място, където можеш да запалиш барбекю с приятели, да хвърлиш въдица, да се радваш на тишината, да погледаш тренировките на гребците и да заредиш енергия за работната седмица. В лесопарка винаги има туристи, независимо дали искат да погазят из пухкавия сняг или да си наберат теменужки.

В другия край на Николово е домът на мотористите. От няколко години насам, след като беше закрита детската градина в селото, тук се събират най-много рокери. Мъжете и жените с бензин в кръвта обитават сградата на бившата забавачница и са я превърнали в свой чудесен клуб с възможност за преспиване на гостите, които са от далеч или не носят палатка.

Стопаните са Lowlanders MC Rousse организират както мотосъбори, на които канят свои братя от цялата страна и съседните страни, така и детски мото лагер. Целта е опитните водачи да покажат умения на младите последователи и да им припомнят настойчиво правилата за безопасно движение по пътищата. На всички такива сбирки звучи рок, а скарата не се гаси от ранна утрин до късна вечер. Свободният дух на мотористите направи от селото живо място, в което младостта си дава среща с опита, а ревът на мощните машини се превръща в своеобразна романтика по волното пътуване.

Автор: Ася Пенчева